slider-4

Motorun ürettiği gücü çeşitli dişliler yardımıyla, farklı tork değerleriyle tekerleklere aktaran parça ve parçalar dizisidir. Şanzımanın çalışma mantığı basitçe bu şekilde tarif edilebilir. Şanzımanın dişli oranları ve içerisinde bulunan çeşitli parçalar yakıt tüketimine ve performansa doğrudan etki etmektedir.

ŞANZIMAN İÇİNDE HANGİ PARÇALAR BULUNUR?

Şanzıman dişlileri, senkomeçler, contalar ve şanzıman muhafaza kutusudur. Bunlar basitçe olarak söylenebilecek belli başlı şanzıman parçalarıdır ve otomatik şanzımanlarda değişiklik göstermektedir.

ŞANZIMANDA NE GİBİ ARIZALAR OLABİLİR?

Bu durum otomatik ya da manuel şanzımanlara göre değişiklik gösterebilmektedir.

MANUEL ŞANZIMANDA ARIZA ÇIKARABİLECEK PARÇALAR:

-Vites dişlileri

-Senkromeçler

-Giriş mili4

-Gurup dişlisi

-Vites çatalı

-Şanzıman keçeleri

Gibi parçalar genel anlamdaki şanzıman parçalarıdır ve bu parçalar arıza çıkarabilmektedir.

ŞANZIMAN PARÇA DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?

Şanzıman tamiri başlı başına uzmanlık gerektiren bir konudur. Şanzıman parçası değişimi için öncelikle doğru çalışmayan parça tespit edilmelidir. Bu tespit yapılırken tecrübeler ve elektronik yardımcılar son derece önemlidir. Özellikle yeni nesil araçların birçoğunda şanzımandan kaynaklanan arızaların tespiti daha kolay yapılabilmektedir. Bunun dışında yine tüm modellerde yapılan arıza tespiti için Mobil Oto Servis çeşitli elektronik yardımcılar kullanmaktadır.

ŞANZIMANLARDA EN SIK RASTLANILAN SORUNLAR NELERDİR?

Şanzımanda diğer parçalarda olduğu gibi çeşitli metallerin kullanıldığı bir dişli gurubudur. Bu parçalarında diğer parçalar gibi yağlanması ve bu yağın bir haznede tutulması gerekmektedir. İki parçadan oluşan bir şanzıman kutusunun parçaları arsına keçe, conta benzeri bir malzeme kullanılmaktadır. Bu malzeme yağın şanzıman

kutusundan sızmasını engellemek içi tasarlanmıştır. Şanzıman problemlerin birçoğu bu conta ya da keçelerin doğru zamanlarda değiştirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bir diğer problem ise vites dişlileri ve senkromeçlerde meydana gelen arızalardır. Genellikle vites geçişlerinde yaşanılan problem sonucunda ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda değişimleri gerekmektedir. Otomatik şanzımanlarda ise durum biraz daha farklı olmaktadır. Otomatik şanzıman problemlerinin en bilineni tork konvertörü arızası ve şanzıman beyni problemidir. Bu tarz bir arızayla karşılaşıldığında araba çekiş anlamında zayıflayacak ya da vites geçişleri zorlaşacaktır.

UZUN ÖMÜRLÜ BİR ŞANZIMAN İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

-şanzıman bakımlarınızı özellikle keçe ve yağ değişimleri doğru zamanlarda yapılmalı.

-Şanzıman yağı ve durumu sürekli kontrol edilmeli. En ufak yanlış çalışma birbirine bağlantılı olarak çalışan vites dişli sisteminin hepsini bozabilir.

-Vites değişimleri yapılırken debriyaja tam basılmalıdır.

– Sert kalkış ve sert vites geçişlerinden kaçınılmalıdır.

-Otomatik şanzımanlı araç kullanıyorsanız vites geçişlerinde mutlaka geçiş mandalına basın. Bu mandal tork konvertörünün çalışmasını ayarlamaktadır. Aksi takdirde şanzıman dişlilerini bozabilirsiniz.

-Yüksek devirlerde vites geçişlerinden kaçının. Özellikle devir bandında bulunan kırmızı çizgiye kadar devri yükseltip vites değiştirmek şanzımana, düşük devir aralığına göre 3 kata kadar daha fazla yük bindirmektedir.